Värmland Ukraina tur och retur

”Värmland – Ukraina tur och retur” är ett teaterprojekt, där ukrainska och svenska artister sätter ord på den ryska aggressionen mot Ukraina och det nuvarande samhällsläget, samt visioner för framtiden.
De 8 kompositionerna fungerar som en textkarta över den ukrainska verkligheten efter den 24 februari 2022: Sånger som väntar på musik, som beskriver krigets realiteter, har brutits ner till individuella kompositioner som berättar om mod och dess nyanser – som beslutet att fly från krig eller slå tillbaka mot det; Reflektioner över 1900-talet och råd från dem som lever i krigssituationen just nu; Beskrivningar av klockan 5 på morgonen, vilket är ryssarnas föredragna tidpunkt att avfyra missiler mot Ukraina; Den dagliga rutinen för uppropet som budbärare måste utföra; Fotografiska bevis på verklighet som kan hittas lagrade i smartphones minnen, eftersom verkligheten snart kan försvinna; Hastighetsrekord under en missilattack; Drömmar om livet efter (kriget).

Projektet har initierats av kulturcentret The Jam Factory i Lviv, som har valt ut två kvinnliga dramatiker för att på nära håll beskriva nuläget genom poetiska texter. Den första texten är klar och översatt till svenska. Teater DOS och organisationen AREA erbjuder de värmländska kommunerna en ”reading” av den nyskrivna teatertexten i dagboksstil till en svensk publik. 

Performativ läsning om krigets realiteter 

Texten som är skriven av Anastasiia Kosodii framförs på både ukrainska och svenska av den ukrainska skådespelaren Mariia Samoilenko, som för närvarande bor i Danmark, samt skådespelaren Agnes Christensson, född och uppvuxen i Värmland.

Leif Persson har bearbetat texten till svenska förhållanden med inspiration från en dansk och tjeckisk iscensättning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *