Teater DOS får 35 000 dollar av Freedom House, Whashington USA

Teater Dos får 35 000 dollar från Freeedom House för sitt arbete med att rädda kvinliga artister ut ur Afghanistan. Ett arbete som bedrivs i samarbete med Kula Compagnie i Berlin och Riksteatern.

Från Teater DOS är det dramatikern och artisten Monirah Hashemi som leder projektet.

– Sedan talibanerna återkom har många av mina studenter och kollegor från Herat och Kabul kontaktat mig. Alla uttrycker oro för sina liv och ber om hjälp, berättar Monirah Hashemi.

I arbetsgruppen finns flera personer från de olika teatrarna men Monirah driver projektet tillsammans med sin syster Tahera Hasshemi, som är skådespelare i Tyskland. De har etablerat ett stort nätverk över hela världen i kampen för att rädda kvinnorna.

Nu har Freedom House från USA gett 35 000 dollar till projektet.

Så här presenterar de sig på sin hemsida:
Freedom House bottnar på den grundläggande övertygelsen om att frihet endast kan  blomstra i demokratiska nationer där regeringar ansvarar inför sina medborgare.

– Konst och teater gav oss röst, och sedan dess har vi använt den rösten för att bryta tabun kring kvinnors liv. Vi problematiserade sociala frågor och agerade mot de förödande effekterna av våld i hemmet och tvångsäktenskap för unga flickor och vi kämpade dag och natt för att främja kvinnors rätt till utbildning, yrke och deltagande i samhället. säger Monirah Hashemi.

Talibanerna har makten i Afghanistan. För kvinnor som är skådespelare eller studerar teater är situationen direkt livsfarlig. Teater DOS bjuder nu in en grupp kvinnliga skådespelare från Herat att komma till Sverige för att genomföra ett residens tillsammans med Monirah Hashemi. 

För mer information kontakta:


Monirah Hashemi, Epost: Monirah Hashemi , Telefon: 076-11 22 345
Leif Persson, Epsot: Leif Persson, Telefon:070-22 29 678

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *