För några år sedan blev jag kontaktad av Segerstads Hembygdsförening. De hade diskuterat det faktum att den lilla byn Segerstad nämns i F A Dahlgrens Värmlänningarna då Stor Sven skickar iväg sin son Erik till sin mormor i just nämnda by. Hembygdsföreningen ställde då frågan
–Kan inte du skriva en pjäs om vad som hände när Erik var hos sin mormor i Segerstad?
-Kan jag väl, sade jag.
Ett och ett halvt år senare den 6 juli 2011 var det premiär. Vid den restaurerade trumslagarbostaden i Årsås från 1700-talet, inför en publik av 250 personer. Solen sken genom lövverken när Erik gjorde entré med häst och vagn, Dräng-Nils och Mormor sjöng sina sånger om funnen kärlek och Erik sina om svunnen kärlek. Det hela ackompanjerat av två fioler och en dragspelare samt ett folkdanslag.
I den timslånga pjäsen, eller Fri-lust-spelet som jag valde att kalla det, avhandlades vad som skulle kunna ha hänt när Erik fick tid att stanna upp och reflektera över sin
livssituation hos en rätt så manhaftig mormor, en stressad piga, en stôllig dräng och en väldigt tankspridd brevbärare.
I pjäsen förekom även några texter skrivna av FA Dahlgren för att ytterligare knyta an till, eller flirta med, pjäsen Värmlänningarna.
Premiären mottogs med många skratt och rungande applåder. Värmlands Folkblad skrev bland annat i sin recension att:
Låt inte Erik bli en engångsföreteelse!
Egentligen är det ju hur häftigt som helst att hembygdsföreningen i Segerstad köpt sig ett folklustspel, att uppföras vid ett enda tillfälle, på gårdsplanen framför den fint restaurerade gamla trumslagarbostaden i Stora Årsås, Segerstad.
Världspremiär på Erik i Segerstad, alltså, och sedan aldrig mer?Det är svårt att tro när man ser denna fina, timslånga bagatell, perfekt anpassad i tid för att publiken ska kunna klara av att sitta på träbänkar, ja rentav stå längst bak om den vill se bättre.
Det är Johan Fält som har huvudrollen och som även skrivit detta frilustspel, som han själv vill kalla det/…/ Jag kan aldrig tänka mig att detta skulle vara första och sista gången som stycket spelas. Låt oss utgå från att de ansvariga i Ransäter hör av sig.
(Björn Stefanson, VF, 11-07-08)
Planerna är att tillgodose VFs recensents önskemål och spela denna pjäs även nästkommande sommar.
Rollista:
Mormor: Carina Ekman
Erik: Johan Fält
Dräng-Nils: Klas Kvarnevik
Pigan Stina: Matilda Fält
Post-Johan: Per Samuelsson
Brukspatrons röst: Pär Eliasson
Musiker: Åsa Grumer, Anders Grumer och Anders Johansson
Dansare från Ulleruds Folkdanslag och Forshaga Folkdansgille: Inger Malm, Erik Malm, Gunnar Ohlsson, Ines Wallin, Britt- Marie Åberg, Kaj Åberg, Per Boman, Marianne Nilsson
Manus och regi: Johan Fält