Sitaraha – the Stars

20140403_111631

Se Scenkonstportalen

Om föreställningen

Smärtsamt, musikaliskt och angeläget om kvinnors verklighet i Afghanistan

Sitaraha är en gripande och vacker föreställning om tre kvinnors livsöden under olika tidsperioder i Afghanistan. Vi får möta Halima, som ska stenas för att ha blivit våldtagen av sin styvson, Gul Belgum som har förlorat sin familj i kriget 1892 och Sara som lever i 1980- talets brutala inbördeskrig. Med små medel som en färgglad sjal, böcker, papper och en gyllene skål lyckas Monirah Hashemi ge kvinnornas berättelser liv. Publiken får följa ett vackert sammanvävt vittnesmål med ett livsviktigt syfte- att dokumentera och berätta kvinnohistoria från Afghanistan.

Att som kvinna ha ett publikt arbete i Afghanistan är förenat med livsfara. Monirah Hashemi har valt att inte huka för farorna. Med teatern som verktyg har hon i sitt riskfyllda arbete mött kvinnogrupper runt om i Afghanistan och lyft frågor om kamp och identitet. Sitaraha hade urpremiär under Teaterdagarna 2014. Den är skriven av Monirah Hashemi i regi av Leif Persson och har spelat med stor framgång i Värmland och Göteborg.

Sitaraha-stjärnorna har spelat på WPIC, Women Playwright international i Kapstaden. I USA på South East Asien festivals i New Jersey och Colombus, i Athens Georgia på Uiversity of Georgia, Femfest i  Winnipeg Canada, i La Scena de La Donna i Pordenone Italien och på Isle of Wight i Storbritanien.
Våren -16 turnerade föreställningen med Riksteatern.

För  Pressbilder klicka här

Föreställningen har producerats genom ett samarbete mellan Teater DOS, Simorgh Film och Riksteatern Värmland.
I samarbete med studieförbunden Bilda och NBV.
Med stöd av Karlstad kommun och Region Värmland.